Hari ketiga: Resipi Kepah Gorenag.
Anda pun membelek buku yang dimaksudkan beberapa kali tetapi masih tidak bertemu dengan resepi yang dimaksudkan.
Jumpa? Jika tidak jumpa pendek umur.
Baiklah-baiklah resepi itu sememangnya tidak wujud. Resipi asal adalah Lala Goreng tetapi disebabkan saya hanya bertemu dengan Sang Kepah. Maka Sang Kepah itu menjad mangsa yang sungguh lazat.
Inilah hasilnya.
Resipi Kepah Goreng ini adalah sangat mudah kerana anda hanya perlu menumis dan kemudian memasukkan semua bahan sekali gus. Rahsia keenakan masakan ini adalah pada bahan utama masakan ini iaitu Kepah (jika anda menggunakan lala bahan utamanya adalah Lala).
Kemanisan yang terhasil daripada kepah menyedapkan masakan ini.
Satu tips untuk memilih makan laut bercengkerang seperti kerang, kepah, lala dan sebagainya adalah dengan memerhatikan kepah tersebut semasa berada di dalam bekas. Jika kerang itu menutup mulutnya (mulut? sesuaikah terma ini?) semasa anda menyentuhnya bermakna kerang itu masih hidup dan pastinya segar.
Amat penting memilih kepah yang segar untuk memastikan masakan anda dipuji sampai anda kembang. Heheheheehe.
Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua cara untuk berjima apabila berbelanja:
Rancang perbelanjaan anda - Dalam semua perkara perancangan akan menjimatkan anda. Perancangan bukan hanya menjimatkan masa malah menjimat fulus anda. Kerja-kerja yang last minute akan memakan diri anda kerana anda berbelanja dalam keadaan terdesak dan tidak membunya masa untuk membuat pilihan.
Membeli belah di tempat yang betul - Perkara yang sering dilakukan oleh saya sekeluarga adalah membeli-belah di pasar tani dan di kedai borong.
Pasar Tani menawarkan makanan yang segar dan murah.
Kedai borong menawarkan harga yang murah. Kadangkala perbezaannya sehingga RM0.20 setiap barang. Jimatkan.
Di kawasan Taman Melati ada sebuah kedai borong berhampiran dengan JPJ Wangsa Maju.
Itu saya setakat ini.
nota:
1. Ada orang bacakah blog saya ini?
2. Untuk mengetahui resipi sebelum ini klik di sini
Anda pun membelek buku yang dimaksudkan beberapa kali tetapi masih tidak bertemu dengan resepi yang dimaksudkan.
Jumpa? Jika tidak jumpa pendek umur.
Baiklah-baiklah resepi itu sememangnya tidak wujud. Resipi asal adalah Lala Goreng tetapi disebabkan saya hanya bertemu dengan Sang Kepah. Maka Sang Kepah itu menjad mangsa yang sungguh lazat.
Inilah hasilnya.
Kepah Goreng |
Resipi Kepah Goreng ini adalah sangat mudah kerana anda hanya perlu menumis dan kemudian memasukkan semua bahan sekali gus. Rahsia keenakan masakan ini adalah pada bahan utama masakan ini iaitu Kepah (jika anda menggunakan lala bahan utamanya adalah Lala).
Kemanisan yang terhasil daripada kepah menyedapkan masakan ini.
Satu tips untuk memilih makan laut bercengkerang seperti kerang, kepah, lala dan sebagainya adalah dengan memerhatikan kepah tersebut semasa berada di dalam bekas. Jika kerang itu menutup mulutnya (mulut? sesuaikah terma ini?) semasa anda menyentuhnya bermakna kerang itu masih hidup dan pastinya segar.
Amat penting memilih kepah yang segar untuk memastikan masakan anda dipuji sampai anda kembang. Heheheheehe.
Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua cara untuk berjima apabila berbelanja:
- Rancang perbelanjaan anda
- Membeli belah di tempat yang betul
Rancang perbelanjaan anda - Dalam semua perkara perancangan akan menjimatkan anda. Perancangan bukan hanya menjimatkan masa malah menjimat fulus anda. Kerja-kerja yang last minute akan memakan diri anda kerana anda berbelanja dalam keadaan terdesak dan tidak membunya masa untuk membuat pilihan.
Membeli belah di tempat yang betul - Perkara yang sering dilakukan oleh saya sekeluarga adalah membeli-belah di pasar tani dan di kedai borong.
Pasar Tani menawarkan makanan yang segar dan murah.
Kedai borong menawarkan harga yang murah. Kadangkala perbezaannya sehingga RM0.20 setiap barang. Jimatkan.
Di kawasan Taman Melati ada sebuah kedai borong berhampiran dengan JPJ Wangsa Maju.
Itu saya setakat ini.
nota:
1. Ada orang bacakah blog saya ini?
2. Untuk mengetahui resipi sebelum ini klik di sini
Comments
Post a Comment